zaterdag 3 december 2016

back in Argentinië


'Maar hier is hoegenaamd geen strand'.

Het gezicht van onze gastvrouw in Bahia Blanca liet uitschijnen dat we, quasi in  zwembroek en met strandbal in de hand, op de valreep nog de domste vraag van 2016 hadden gesteld.

Een beetje ontgoocheld trokken we de stad dan maar in.

We hadden er net een autorit van 700 kilometer opzitten, die we aan de kinderen hadden verkocht als: 'We gaan daar naar een groot strand'.
Een stad die aan het water ligt is dus nog geen garantie voor waterpret.
Laat het een les zijn dat we ons huiswerk iets beter moeten maken.

Nog meer jammer was misschien dat we het liefelijke Pinamar, wel met groot, mooi strand, hadden verlaten om meer tijd in Bahia Blanca te kunnen doorbrengen.

Het stadje zelf is echter best wel mooi en dit is echter ook maar een etappe in onze tocht naar Puerto Madryn, waar walvissen, pinguïns en andere zeefauna op ons wachten.

Uruguay verlieten we maandagavond 28 november met de bus. Een vlekkeloze busrit door de nacht bracht ons naar de huiveringwekkende stad Buenos Aires, waar we onze huurauto zo snel mogelijk wilden weghalen. 1 (kleine) spookrijervaring en vele stressmomenten later waren we er weg. We kenden de stad en zijn 10 miljoen, vaak heethoofdige, inwoners nog van onze vorige reis en wisten dat de rit door de stad onze grootste beproeving ging worden. Een volledig dekkende autoverzekering werd op voorhand .afgesloten.

Naar Uruguay keren we nadien nog terug.
Het was alleszins een warm en fijn weerzien met het kleinste land van Latijns-Amerika. Het was wel confronterend om te merken dat zelfs een welvarend land op dit continent veel armoede, werkeloosheid en drugsproblemen blijft kennen. Om mensen aan het werk te zetten blijven ze hier jobs uitoefenen die wij volledig zinloos en toekomstloos zouden bestempelen. Het vullen van plastic zakken  in de supermarkt of het assisteren bij het parkeren van de wagen zijn er zo enkele van.

De inwoners van Uruguay lijken echter grotendeels gelukkig en het land heeft zich geëngageerd om een groene energierevolutie (voornamelijk wind en biomassa) door Zuid-Amerika te ontketenen. We hopen dat dit het land ook economische voorspoed brengt.














1 opmerking: