De bus van El Calafate naar Ushuaia vertrok om 3 uur 's nachts. Aangezien we onvriendelijk en heel kordaat gevraagd werden de camping van El Calafate tegen 7 uur 's avonds te verlaten, moesten we de ijskoude Patagonische nacht trotseren rond een gasvuur in het verlaten busstation van deze spookstad.
De busrit door Vuurland (Tierra del Fuego) was hels en deed ons vermoeden dat het 'einde van de wereld' niets moois in petto had. Onze vrees was ongegrond, Ushuaia werd een prachtige episode in onze reis.
Om geen inkomsgeld te hoeven betalen in het National Parque Tierra del Fuego vertrokken we om 7 uur 's ochtends met een volle bus vanuit onze hostel.We wandelden er een hele dag rond met een Duitser, Ludwig Von, die zich aan ons voorstelde met de oneliner: "Hello, I´m your neighbour" Aan de oever van het meer, na ongeveer een uur wandelen, beleefden we een heerlijk moment. We rustten wat uit, zwegen en een prachtige, nooit 'gehoorde' stilte overviel ons. Deze werd enkel doorbroken door het geluid van slaande vleugels van de vogels rondom ons. Een unieke ervaring.
Vanuit Ushuaia gingen we terug naar Rio Gallegos, waar we besloten om naar het noorden te liften. Op ongeveer hetzelfde moment dat Fabian Cancellara Tom Boonen uit het wiel reed op de Muur van Geraardsbergen werden we meegenomen door Sergio en zijn 13-tonnen diesel. Met de vlam in de pijp trokken we door Zuid-Argentinië. Truckers nemen lifters hier heel vaak mee om hun eenzame bestaan, waar ze echter zelf voor kiezen, wat kleur te geven.
Na Sergio hadden we de eer om mee te rijden met Martin en Gustavo. Samen brachten ze ons zo'n 1200 kilometer verder in twee dagen. Elke trucker vertelde ons hetzelfde verhaal: door de liefde voor hun vrachtwagen (en het gebrek aan enig sociaal netwerk) vertoeven ze ongeveer 350 dagen per jaar op de baan. Allemaal hadden ze een vrouw en kinderen, allemaal waren ze -minstens 1 maal- gescheiden. Wanneer de trucker voor de keuze staat om te kiezen tussen het gezin of de truck, verliest de vrouw.
Martin rijdt 20 uren per dag en kauwt op cocabladeren om wakker te blijven. Hij beschouwt dit als noodzakelijk om zijn geliefde job te blijven uitvoeren. Jammer dat je er een slechte adem van krijgt.
Onderweg, ongeveer 40 km voor Comodoria, zagen we een man langs de weg. Volgens Martin woont de man daar, op de plek waar hij 3 jaar eerder zijn vrouw en kinderen in een auto-ongeluk verloren was. Hij overleeft op voedsel dat hij van de mensen krijgt en 1 keer per week komt er een ambulance kijken of hij medische hulp nodig heeft. De lama's en struisvogels waren het enige andere teken van leven (als ze niet levenloos op de baan lagen) die we op de Ruta 3 tegenkwamen.
Het liften en gratis kamperen langs tankstations is vermoeiend maar bespaart ons veel geld. Geld dat we gebruiken om unieke ervaringen te beleven: de rafting in Bariloche, de prachtige tocht over de gletsjer Perito Moreno van El Calafate en vanochtend nog snorkelden we tussen enkele zeehonden in Puerto Madryn. Zalig!
Hoe langer we in Argentinië zijn, hoe meer het ons opvalt hoe ontgoocheld de mensen in hun land en politiek netwerk zijn. De politiek lijkt 1 groot circus. De huidige president, Christina Krischner, is van een linkse partij. 'Links zijn' betekent voor haar echter het eigen loon verdubbelen, gronden goedkoop opkopen voor familie en vrienden en een inmense garderobe samenstellen. Voor de Argentijnen zelf verbetert er echter niets. Ze vergelijken hun politiek met de maffia en kijken op naar hun buren uit Brazilië, waar er, volgens hen, wel degelijk geregeerd wordt. Ze komen echter nooit in opstand: zwijgen en overleven is hun motto.
Van buitenaf is Argentinië een prachtige land. Het heeft alles: bergen, zee, petrolium, zon, sneeuw, Messi, ... . Desondanks vind je bij de bevolking armoede, frustraties, corruptie en miserie.
Het lijkt een soep, maar kan je iets anders verwachten van een land met een drugsverslaafde als bondscoach voor hun nationale voetbalelftal?




